Forum dla fanów i czytelników Pokemon Parody - a tak¿e paru innych fanficów.
ok, to ja pobudze do ¿ycia ten dzia³ xD
Terry Pratchett to angielski pisarz najbardziej znany ze stworzenia wielotomowej serii "¦wiat Dysku", której kolejne ksi±¿ki powstaj± nieprzerwanie od kilkudziesiêciu lat. Ukazuj± nasz ¶wiat w krzywym zwierciadle, celnie parodiuj±c pewne wydarzenia, kontrowersyjne sprawy, których kwestia poruszana jest chyba od zawsze (jak na przyk³ad religia), a nawet konkretne postacie.
Mnie szczególnie w jego ksi±¿kach urzeka mistrzowska narracja. Ironiczne komentarze Terry'ego mnie rozbijaj±. xD Genialna jest równie¿ postaæ ¦mierci - i nawet nie wiem, co móg³bym o nim powiedzieæ, bo gdy ju¿ przeczyta siê jaki¶ fragment z jego udzia³em, to wie siê, co dok³adnie jest w nim tak wyczepiste.
Je¶li idzie o moje ulubione ksi±¿ki, to bardzo ceniê sobie Trzy Wied¼my, jednak miano najlepszych muszê zostawiæ dla dwóch innych. Moje serce bowiem skrad³y "Piramidy" oraz "Kosiarz". Pierwsza ksi±¿ka za doskona³y komentarz do religii i wiele m±drych zwi±zanych z tym tematem uwag (mój ulubiony -> "Ludzie potrzebuj± wiary w bogów, choæby dlatego, ¿e tak ciê¿ko jest wierzyæ w ludzi."), za¶ druga za humor. Mnóstwo dowcipów w narracji, ka¿dy unikalny i ró¿ni±cy siê od poprzedniego, co szczególnie widaæ z pocz±tku - chyba na ka¿dej stronie z czego¶ siê ¶mia³em.
A Wy? Czytacie, lubicie Pratchetta?
Zapraszam do dyskusji.
Osobi¶cie nie czyta³am ksi±¿ek tego autora albo mo¿e czyta³am a nawet o tym nie wiem. Jednak twoja wypowied¼ raczej mnie przekonuje co do jego ksi±¿ek. Uwielbiam dobry humor w ksi±¿kach i czytaæ teoriê o wierze.
Na pewno zajrzê do jego ksi±¿ek i wtedy siê wypowiem bowiem je¶li chodzi o tego autora to jestem zielona.Xd
A w zwi±zku z tym,¿e lubiê parodiê i ironiczne komentarze. Na pewno polubiê tego autora.
Odradzam jednak czytania ksi±¿ek psychologicznych potrafi± zniszczyæ psychikê ka¿dego. Na pewno z po¶ród moich ulubionych autorów ksi±¿ek l±duje Paulo Coello{ zapomnia³am jak dok ³adnie pisze siê jego nazwisko) i Clive Clusser. Ten pierwszy,poniewa¿ napisa³ genialna ksi±¿kê o szpitalu psychiatrycznym na podstawie prawdziwych wydarzeñ. A ten drugi genialne ksi±¿ki przygodowe. Kto wie mo¿e Pratchett te¿ do nich do³±czy albo do³±czy³ bo za hieny nie mogê sobie przypomnieæ czy czyta³am jakie¶ jego dzie³ko.Xd Acz jak przeczytam jego ksi±¿kê oceniê czy lubiê jego dzie³ka.Xd
No i brawo, ludzie, o¿ywiamy forum, bo czemu nie
Pratchett. Jeden z moich mistrzów pióra obok Colfera, Terakowskiej i Tolkiena (ale ten to jest w tej grupie ju¿ tylko przez sedyment, bo od dawna go poprawiam X"D).
Pewnie nie wszyscy zauwa¿yli, ¿e gatunek uprawiany przeze mnie i przez pana Terry'ego jest dok³adnie ten sam - tzw. "w krzywym zwierciadle" lub, jak ja wolê to okre¶laæ, "lekka parodia".
Alissa, tutaj nie pisz o innych autorach...
PS. Nie przeginajcie z ilo¶ci± tematów na raz. Zak³adajcie tematy, kiedy bêdzie pewno¶æ, ¿e znajd± siê osoby chêtne dyskutowaæ. Ja np. tego Clussera nie znam, wiêc dopóki, Alissa, nie obczaisz, czy kto¶ jeszcze go zna, nie rób o nim dyskusji.
Pratchett <3 Uwielbiam jego charakterystyczne poczucie humoru i celne obserwacje.
Nie jestem w stanie wybraæ jednej ukochanej ksi±¿ki, wiêc po prostu powiem, ¿e najbardziej lubiê seriê o Stra¿y Miejskiej i Piek³o Pocztowe. Niewidoczni Akademicy te¿ byli ca³kiem fajni, ale przy Niuchu niestety widaæ ju¿ straszny spadek formy. Mam nadziejê, ¿e dalej bêdzie lepiej.
Za to ze wskazaniem ulubionego bohatera nie mam najmniejszych problemów: Vetinari. Przechodzê w tryb fangirl na sam widok jego nazwiska na kartach ksi±¿ki.
Twórczo¶æ pozadyskowa ca³kiem mi siê podoba³a, chocia¿ ju¿ bez takiego sza³u. Tylko do Kota w stanie czystym mam ogromny sentyment, bo to by³a pierwsza ksi±¿ka tego autora, jak wpad³a mi w rêce... no i traktuje o kotach, wiêc czego tu nie lubiæ? O, jeszcze Dobry omen, czyli owoc wspó³pracy z Gaimanem (którego te¿ bardzo lubiê), by³ absolutnie cudowny.
A czyta³ kto¶ mo¿e D³ug± Ziemiê?
O w³a¶nie, to mi przypomnia³o, ¿e na mojej pó³ce zalega nieprzeczytany Ostatni bohater z tymi wszystkimi piêknymi ilustracjami! No i teraz chcia³abym siê za niego zabraæ, a do domu daleko, buu :<
Moim ulubionym bohaterem jest ¦mieræ X"D A ulubion± bohaterk± bezapelacyjnie Babcia Weatherwax. D¿izas, kocham tê postaæ X"D Wszystkie serie z czarownicami miot±.
Chcia³abym napisaæ, ¿e chcia³abym zobaczyæ pojedynek dwóch moich ulubionych postaci, ale ju¿ go widzia³am. Babcia Weatherwax wygra³a. I jeszcze wyleczy³a ¦mierci ból krêgos³upa X"D
Niania Ogg te¿ jest spoko, ale jednak to Babcia aka Esme jest wymiataj±ca. No i ma podobne podej¶cie do wielu spraw jak ja, za co j± tym bardziej lubiê.
Lubiê ten cytat: "Ludzie, którzy nie potrzebuj± innych ludzi, potrzebuj± innych ludzi, aby im pokazywaæ, jak bardzo nie potrzebuj± innych ludzi".
I jeszcze ten: "- To znaczy... chcia³em zapytaæ, czy jest co¶, dla czego warto ¿yæ.
¦mieræ zamy¶li³ siê.
- KOTY - odpowiedzia³. - KOTY S¡ MI£E."
(cytaty pisane z pamiêci)
Wszyscy lubi± Terry'ego, jak widzê? No to gratulujê ¶wietnego gustu.
Obecnie moja ulubiona pozycja to "Pomniejsze bóstwa" - ksi±¿ka jest lekka, przyjemnie siê j± czyta, pe³na tego charakterystycznego, Pratchettowskiego humoru - ale jednocze¶nie w wyj±tkowo trafny sposób komentuje sytuacjê religijn± ¶wiata. ZW£ASZCZA obecnie.
Poza tym dzisiaj uda³o mi siê dopa¶æ w Empiku "Kapelusz pe³en nieba", przez co do skompletowania biblioteczki zosta³y mi tylko cztery pozycje - je¶li nie liczyæ "Nauki ¦wiata Dysku", z nimi siedem. Mam cich± nadziejê na rewydanie "Zimistrza" w szacie graficznej pasuj±cej do pozosta³ych i z analogicznym t³umaczeniem, bo trochê g³upio, je¶li w ¶rodkowej ksi±¿ce z cyklu g³ówna bohaterka nosi inne imiê i nazwisko :F
Tak poza tym - moim zdaniem najlepszy jest styl Terry'ego w ¶rodkowym okresie twórczo¶ci - pocz±tkowe tomy cyklu o stra¿y, wiêkszo¶æ ksi±¿ek nienale¿±cych do wiêkszych cykli, itp. W pierwszych ksi±¿kach widaæ by³o, ¿e autor nie zdecydowa³ siê jeszcze, jak ca³o¶æ ma wygl±daæ, a koniec... Có¿, ksi±¿ki sta³y siê o wiele mroczniejsze, brak im tej lekko¶ci - podejrzewam, ¿e ze wzglêdu na stan zdrowia Terry'ego. Có¿, ¿yczê mu jak najlepiej.
No w³a¶nie mi te¿ te pó¼niejsze coraz trudniej id±... ju¿ z Maskarad± mia³am problemy
Ulubione tomy ¦wiata Dysku? Mort (mimo niezgodno¶ci z wcze¶niejszymi i pó¼niejszymi tomami), Kosiarz, oczywi¶cie, Piramidy, wszystkie-tomy-z-Marchew±, wszystkie-tomy-z-babci±-Weatherwax (poza Maskarad±, w której w sumie tylko Babcia i Niania ratowa³y jako¶ fabu³ê), wspomniane Pomniejsze Bóstwa... eee... co jeszcze? Co¶ jeszcze by³o, ale w tej chwili nie pamiêtam. A, tak. Ciekawe czasy. Epickie zgromadzenie w jednym tomie Srebrnej Ordy, rodzinki Dwukwiata z nim w³±cznie, Baga¿u i Rincewinda
Dodam, ¿e jeszcze nie przeczyta³am ca³o¶ci, bo jeden z tomów po Maskaradzie mnie lekko zniesmaczy³
Wczoraj by³em w empiku z kuzynem i akurat znalaz³em pó³kê z jego ksi±¿kami. Postanowi³em ¿e kupie pierwsz± ksi±¿kê z serii ¶wiat dysku i dzi¶ po jej przeczytaniu jestem pewien ¿e przeczytam nastêpn±!